Uge 38
Pris fra 5650.-
Der høstes på livet løs fra have og drivhus, vintersæden skal i jorden, indesyslerne begynder, sommerens overskud konserveres og gemmes til vinteren
Enhver vindueskarm er et drivhus. I løbet af ugen vil du lære, hvordan du selv kan dyrke din mad
Det afgørende er, at du får mest muligt ud af de rammer, du har til rådighed og får oplevelsen af, at du kommer tættere på at blive mere selvforsynende.
I vores markedshaven skal du lærer om biointensiv og bæredygtig dyrkning hele året, og du skal være med til at høste råvarer fra haven og drivhuset, som du skal arbejde videre med i skolens bryggers. Her kommer vi ind på, hvordan man opstarter sin egen køkkenhave, hvordan man laver kompost, og hvordan man dyrker store og gode grøntsager.
”Bryggerset” er skolekøkkenet på Vestjyllands Højskole. Her fermenteres, syltes, henkoges, tørres der i stor stil. Vi arbejder med, hvordan vores høst kan skabe glæde hele året, så du er mindre afhængig af tvivlsomt producerede varer fra supermarkedet om vinteren.
Et stort skridt for mange er at gå fra den dyrefri til den levende have. Husdyr bringer en ny og hyggelig dimension til selvforsynerens liv. Du vil få mulighed for at blive introduceret til nogle af vores favoritter - høns, ænder og får. Hvad er realistisk inden for de rammer, du lever dit liv i? Hvornår ved jeg nok til, at jeg kan begynde? Og vidste du, at man må have op til ti høner i et hønsehold i Københavns Kommune?
Kurset henvender sig til alle, der er interesseret i selvforsyning og havebrug. Uanset om det er fra altankassen i byen eller ud fra et ønske om, at drive en større markedshave. Det kræver ingen forkundskaber.
Ud over en masse selvforsyning byder ugen også på højskoleliv med sang, morgensamlinger og foredrag
Anna Østergaard Laursen, Frida Tidemann

Anna er uddannet kok og dybt optaget "smag", bæredygtighed, selvforsyning og hjemmeproduktion.
Frida er højskolens gartner med ansvar for markedshaven mm. Og så underviser hun højskolens elever i markedshave.
Kristoffer Brun, Nina Hulgaard

Kristoffer underviser i udeliv og selvforsyning og en nørd udi hjemmeproduktion
Nina er højskolelærer og uddannet som tekstilformidler, Nina underviser i alt indenfor uld, garn og stof.
Søndag den 14. september
17. 00 Ankomst og indkvartering
18.00 Aftensmad
19.00 Rundvisning og Velkomst og introduktion til ugen ved Kristoffer Brun og Frida Tidemann
Aftenkaffe og sang
Mandag den 15. september
7.30 - 8.15 Morgenmad
8.30 - 9.00 Morgensamling
9.15 - 11.45 Vi starter dagen i vores markedshave med en introduktion til bæredygtig og intensiv dyrkning med vores lærer gartner Frida Tidemann.
Vi skal både i jorden og gennemgå året i haven, men også høste grønt til eftermiddagen, hvor vi skal fermentere.
13.30 - 16.00 Her vil vi fokusere på fermentering
Det er i grovkøkkenet, hvor vi skal arbejde med dagens høst. Her det vores lærer og kok Anna Laursen, der står ved roret.
18.00 Aftensmad
Tirsdag den 16. september
7.30 - 8.15 Morgenmad
8.30 - 9.00 Morgensamling
9.15 - 11.45 Fokus på får, ænder og høns.
Uanset, om du bor i lejlighed eller på et nedlagt landbrug, så kan husdyr være et stort tema i selvforsyning. De kan give os råvarer i køkkenet, men også ressourcer som uld eller læder, der kan gøre os mere selvforsynende. Vores lærer og friluftvejleder Kristoffer Brun laver en intro til temaet med fokus på får, ænder og høns.
13.30 - 16.00 Fra får til garnnøgle
Uld er et herligt råmateriale, som man kan blive selvforsynende med, hvad enten det er med egne får eller eksempelvis som del af et afgræsningslav. Vores tekstilformidler og lærer Nina Hulgaard giver en introduktion til kartning og spinding
18.00 Aftensmad
19.30 Aftenhygge i tekstilværkstedet
Onsdag den 17. september
7.30 - 8.15 Morgenmad
8.30 - 9.00 Morgensamling i haven
9.15 - 11.45 Permakultur I haven.
Vi fortsætter i skolens haver og tager hul på temaet permakultur, der på mange måder gennemsyrer hverdagen på højskolen. Det er både en dyrkningsfor, men først og fremmest en designmetode, der også indebærer indretningen af vores bolig og livet i almindelighed.
13.30 - 16.00 Vi fortsætter i haven efter frokost.
18.00 Aftensmad
19.30 Onsdagsarrangement med Vestjyllands Højskoles øvrige elever.
Torsdag den 18. september
7.30 - 8.15 Morgenmad
8.30 - 9.00 Morgensamling
9.15 - 11.45 Sanketur
I det tidligere efterår byder naturen på en masse råvarer, som vi kan høste af helt uden at have sået eller plejet planterne! Vi går en tur i skoven med Anna og kigger efter ting, som vi efter frokost kan tage med i køkkenet.
13.30 - 16.00 Syltning og Henkogning
Efter frokost ser vi på, hvordan du kan slukke for kummefryseren med gamle og mere bæredygtige konserveringsteknikker som syltning og henkogning.
18.00 Aftensmad
Fredag den 19. september
7.30 - 8.15 Morgenmad
8.30 - 9.00 Morgensamling
09.15 - 11.45 Regenerativ markdrift
Kristoffer Brun giver en introduktion til regenerativ markdrift, og hvordan du som selvforsyner kan anlægge større eller mindre marker. Vi arbejder med såmetoder, maskiner, høst, sædskifte, gødning med mere.
13.30 - 16.00 Bonde på Vesterbro.
Hvordan kommer jeg videre med selvforsyning?
18.00 Afslutningsaften
Med aftensmad og senere ostebord i dagligstuen.