top of page

Sekundære stoffers betydning for plantesundheden

man. 24. jun.

|

Vestjyllands Højskole

Foredrag om plantesundhed ved Ane Bodil Søgaard lic.scient. i biologi.

Sekundære stoffers betydning for plantesundheden
Sekundære stoffers betydning for plantesundheden

Tid & sted

24. jun. 2019, 09.45 – 12.00

Vestjyllands Højskole, Skraldhedevej 8, Ringkøbing, Danmark

Om begivenheden

Ane Bodil Søgaard er lic. scient og har gennem sin karriere forsket i ikke mindst planteforædling. For fem år siden gik hun på pension og flyttede ind i det sydfynske hus, som på det tidspunkt var færdigt.

Hele sit liv har hun levet økologisk, og i de nye omgivelser er det blevet endnu lettere, men hun er skuffet over at opleve, at interessen for økologi er større på stenbroen end på Sydfyn.

Hun har netop udgivet bogen "Hvad er det, du spiser?", som hun har skrevet sammen med sin gamle studiekammerat Troels V. Østergaard, en bog om økologi, mad og sundhed, målrettet økonomaer og kantineledere på vej med omlægning af madrepertoiret til økologi.

Ane Bodil Søgaard har arbejdet på atomenergistationen Risø, undervist på Roskilde Katedralskole, beskæftiget sig med forskning af kornforædling hos Carlsberg og var fra 1986 freelanceforsker på Landbohøjskolen.

Hun er bekymret over den udvikling, der er sket i løbet af de seneste 60 år med hensyn til det, vi putter i munden.

- De moderne landbrugsmetoder har forringet fødevarernes kvalitet. Kunstgødning og giftsprøjtning forurener drikkevand og fødevarer med nitrat og sprøjtemiddelrester. Specielt den overdrevne brug af kvælstofgødning påvirker planternes indholdsstoffer, så de bliver mindre sunde. Samtidig har "forædlingen" af planter givet os afgrøder, der smager af mindre og indeholder færre sunde stoffer. Jeg kan godt forstå, at mange unge småbørnsfamilier har svært ved at få tiden til at nå sammen og derfor gør brug af færdigretter, som puttes i microovnen, men sundt er det ikke. Jo mere maden forarbejdes, desto flere næringsstoffer forsvinder, og jo ringere bliver den ernæringsmæssige værdi, siger Ane Bodil.

Du kan læse et portræt af bodil i Fyens Stifts Tidende her.

Del denne begivenhed

bottom of page