Foto: Søren P. Thomsen
Spisekammer
Sylte, salte, røge, fermentere, henkoge
9. - 15. august
I Vestjyllands Højskoles bryggers byder vi velkommen til et ugekursus i maden og selvforsyningens tegn.
Vi skal arbejde os igennem forskellige metoder til at gemme sommerens frugt og grønt, når vi både skal fermentere, røge, salte, sylte, tørre, lave kryddereddiker og henkoge alverdens hjemmedyrkede råvarer fra skolens egne haver.
I skolens haver skal vi høste grønt og frugt fra både Markedshaven, Forundringens Have og Permahaven, som alle tre arbejder efter regenerative metoder og principper.
Vi skal selvfølgelig også smage lidt på sagerne, før det bliver vinter, så vi bager surdejsbrød, brygge kombucha og vandkefir og eksperimentere med at fremstille hjemmelavede spontant gærede sodavand med vilde blomster, som vi finder når vi tager ud og sanker sommerens spiselige urter.
Kurset byder også på tankeføde når vi undervejs sætter de kulinariske tips og tricks i historisk og kulturel kontekst gennem samtale, oplæg og debat. Med fokus på hvordan vores samtids måltidskultur byder på hurtige måltidsløsninger og ultra forarbejdede fødevarer reflekterer vi over, hvordan vi i vores eget køkken kan arbejde på en aktivistisk modstandsbevægelse.
Ugen giver dig en værktøjskasse til at inkorporere langsom madlavning i din hverdag, samt viden om vilde urter, råvarer, tilberedningsmetoder, præserveringsmetoder, madkultur i Danmark og kunsten at smage.
Pris fra 5650.-
afhængig af hvilken type overnatning du vælger i tilmeldingen.
Vi glæder os til at se dig på Vestjyllands Højskole
Overblik
Lørdag
Fra 15.00 Ankomst, indkvartering og kaffe/the
17.00 Rundvisning
18.00 Aftensmad
19.30 Velkomst
20.00 Velkomst ude på de forskellige workshops
Søndag til torsdag
08.00 Morgenmad
09.00 Morgensamling
10.00 Undervisning
12.00 Frokost
14.00 Undervisning
15.30 Kaffepause
16.00 Undervisning
18.00 Aftensmad
19.30 Aftenarrangement
Fredag
08.00 Morgenmad
09.00 Kort morgensamling og tak for denne gang.
Det er muligt, at vi laver lidt om i planerne.
Priser
5.650.- Ugens kursus, program og fuld forplejning.
Overnatning i eget telt, egen campingvogn ved skolen,
eller overnatning et andet sted end på skolen.
Delt bad og toilet på skolen.
6.150.- Ugens kursus, program og fuld forplejning.
Delt dobbeltværelse med håndvask, linned og håndklæder.
Delt bad og toilet på gangen.
6.650.- Ugens kursus, program og fuld forplejning.
Enkeltværelse med håndvask, linned og håndklæder.
Delt bad og toilet på gangen.
6.650.- Ugens kursus, program og fuld forplejning.
Delt dobbeltværelse med linned og håndklæder.
Eget bad og toilet på værelset.
7,150.- Ugens kursus, program og fuld forplejning.
Eget værelse med linned og håndklæder.
Eget bad og toilet på værelset.
Anna Østergaard Laursen
er uddannet kok i 2014, hvorefter hun gennem selvstændig virksomhed har beskæftiget sig med konceptudvikling, spiseoplevelser, undervisning og installationskunst.
Hun har gennem mange år formidlet madkultur og smag gennem sit virke som højskolelærer, kunstner og underviser hos FOF.
Interessen for at fylde forrådskamrene op med årstidens høst kommer helt fra barnsben, hvor hendes mor altid havde gang i en saftkoger eller en gryde med eddike og hvor skabene i bryggerset bugnede med syltede rødbeder.
Det er en dyd, som hun har båret med sig ind i voksenlivet og nu er en skattet del af hverdagslivet.
Der er intet som at åbne en flaske hyldeblomsteddike i januar og blive ført tilbage til forsommerens blomsterflor.
Det er ren lykke